fredag 8 augusti 2014

Asiatisk marinerad och sesamrullad lammfilé med nudelsallad

 


Jättebra bjudrätt eftersom den kan förberedas. Och så är den lite lyxig med lammytterfilén.

Portioner: 4
Tid: ?
Kött:
800g lammytterfilé
4 msk japansk olja
2 msk strösocker
1 msk risvinäger
1/4 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta riven
2 msk riven ingefära
3/4 dl sesamfrön
2 msk rapsolja
1 kruka koriander

Nudelsallad:
250g risnudlar, glasnudlar eller äggnudlar
1 mogen mango (frusen går också bra)
1 liten rödlök
0,5-1 röd chili
1 dl salta rostade jordnötter
1 kruka koriander

Dressing:
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl japansk olja
1 msk riven ingefära
1/2 tsk sesamolja
1 msk hounung
1 riven limeskal
1 msk limesaft
1 msk risvinäger

1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Putsa lammfilén får eventuella hinnor och lägg det sedan i marinaden. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 2h.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Rulla köttet i sesamfrönen och bryn det rumstempererade köttet i olja kort på båda sidor. Lägg sedan köttet i en ugnsfastform UTAN marianden. Stek mitt i ugnen till 56 grader motsvarar ca 15 min.

3. Lägg i aliminiumpapper och låt vila i ca 10 min.

4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg de skurna mangobitarna, den skurna löken och den finhackade chilin i en skål. Häll av kokvattnet från nudlarna och lägg på mangoröran. Hacka jordnötter och strö på. 

5. Blanda alla ingredienser till dressingen. Häll dressingen över salladen precis innan servering. Häll på lite i taget och rör runt så att det blir lagom mycket.

6. Häll marinaden till köttet i en stekpanna och låt sjuda i några minuter så att den tjocknat.

7. Skär köttet i tunna skivor och häll på marinaden.

8. Servera lammytterfilén tillsammans med nudelsalladen och toppa med färsk koriander. 

Recept kommer från tidningen Allt Om Mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar