Den här lasagnen hörde jag Lotta Lundgren berätta om i Sommar i P1 för nåt år sen. Hon lyckades verkligen sälja in den för sen dess har jag gjort den upprepade gånger.
Mycket roligare och godare än en vanlig lasagne och den känns också väldigt festlig. Mandelröran på toppen är to die for och ricottan inuti gör rätten väldigt krämig o härlig.
Varning för att göra den till mer än två personer samtidigt då den är lite pillig att "bygga" och man vill servera den direkt.
Portioner: 2 stora
Tid: 40 min
50 g smör
1 dl mandel
1 tsk
honung
1 ekologisk
citron, zest och några droppar saft
1 stor gul
lök
1
vitlöksklyfta
ca 300 g
skogschampinjoner eller portabella
8 skivor
serranoskinka
400 g färsk
spenat
1 burk
ricotta
4
lasagneplattor, stora
Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och kör i matberedare.
Smält smöret och låt det bubbla någon minut på låg värme tills det luktar knäck.
Tillsätt citronzesten till smöret, i med mandel och honung. Smaka av med salt och håll varmt på låg värme.
Hacka lök och vitlök. Svetta den genomskinlig i lite smör eller olja. Tillsätt fint skivade champinjoner och skinka, och stek.
Koka upp vatten till lasagneplattorna.
Tillsätt spenaten till svamp-och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop. Salta och peppra.
Koka pastan mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar. Lägg spenatfyllningen på halva pasta-arket, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan.
Bred över varm mandelpesto och servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar