måndag 2 september 2013

Fläsk-, citron- och örtköttbullar med risonisallad

Den här rätten hittade jag på Erikas fina blogg. Precis som hon så lagar jag sällan rätter med fläskfärs och risoni har för mig tills nyligen varit helt intetsägande. Men eftersom Erika är en smart tjej och verkar ha koll på detta med mat samt att hon skrev att det var en MÅSTETESTARÄTT så gav jag det ändå en chans. Och herreminjevvlar vad gott det är! Fantastiska rena smaker, lite annorlund, en enkel rätt som ändå känns lite festlig. Har gett receptet vidare till vänner ett par ggr och alla blir lika positivt överraskade.



Portioner: 3
Tid: ca 30 min

500 g fläskfärs
1 rödlök (halva riven, halva skivad)
1 citron (rivet skal + saft)
1 vitlöksklyfta (pressad)
Persilja (en liten bunt hackad)
Olivolja
200 g risoni
50 gram rucola
1 1/2 dl naturell youghurt

Lägg fläskfärs, riven lök, hälften av citronskalet, hälften av vitlöken och 3/4 av persiljan i en skål och salta och peppra ordentligt. Blanda med händerna och forma sedan till små köttbullar (blöt händerna regelbundet). Stek och rulla runt köttbullarna i lite olja i cirka 10 minuter.

Lägg den skivade rödlöken, resterande citronskal och citronsaft i en skål och blanda runt.

Koka risonin al dente enligt förpackningens anvisningar. Låt den sedan rinna av ordentligt och blanda med rödlök/citron, 2 msk olivolja och rucola.

Blanda yoghurten med resterande vitlök och persilja.

Servera köttbullarna med risonisalladen och den smaksatta yoghurten.

MMM!

Det var minsann inte en enkel match att hitta ett passande vin till detta men vi har druckit ett rött Cabernet Sauvignon/Shiraz till och det var inte så illa faktiskt. Tog givetvis hjälp av Systemets supersmarta vinletartjänst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar