Och det går inte alltför dåligt må jag säga.
4 portioner
Koktid kyckling 45-60 minuter
Detta behövs:
- Hönsbuljong:
- 1 kyckling, ca 1 kg
- 2 tsk salt per l vatten (vattnet ska täcka kycklingen)
- 6 viteppparkorn
- 1 lagerblad
- 1 gul lök
- eventuellt 1 purjolök
- Såsen:
- 5 dl hönsbuljong
- 2 1/2 msk vetemjöl el maizena utrört i vatten
- 2 dl grädde
- 1 äggula
- saften av ca 1/2 citron
- 2 morötter
- 1 knippe dill
Så här gör du:
- Lägg fågeln i en kastrull. Häll på vatten, tillsätt salt och koka. Vattnet ska precis täcka.
- Skumma och tillsätt kryddor och lök.
- Låt sjuda under lock ca 45-60 minuter beroende på dess storlek.
- Ta upp kycklingen och dra loss köttbitarna.
- Sila buljongen och låt den koka upp igen.
- Red under omrörning med mjölet utrört i lite kallt vatten.
- Lägg i dill och morötter.
- Låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt grädde och en äggula. (Tänk på att du inte får ha för hög temp när du rör i äggulan för då koagulerar den. Äggulan gör såsen extra len och fin.
- Smaksätt med citron.
- Sist av allt lägger du i kycklingköttet igen.
- Servera med kokt potatis.
Vi drack ett Sauvignon Blanc till och det var inte helt tossigt må jag säja.
Älskade denna rätt som min mor gjorde som barn👍
SvaraRadera