onsdag 17 juli 2013

Revbensspjäll med chili + Asiatisk gurksallad med sesam

Det här receptet blev jag rekommenderad av min fd kanalrådschef Tomas. Han sa att det var en sån där måste-göras-rätt, så det var ju bara att lyda.

Det är är så ruskigt gott! Man behöver inget ris till, bara kött och sallad - och så bubbel sålart!





Revbensspjäll med chili:

Portioner: 3
Tid: 1 timme

750 g revben (från fläsk)
4 tsk jordnötsolja
3 tsk finhackad vitlök
4 msk torr scherry
4 tsk chilibönpasta eller sambal oelek
5 dl vatten
0,5 dl hoisinsås
1 msk strösocker
4 tsk kinesisk mörk soya (obs, japansk går INTE lika bra)

Lägg revbenen i gryta och täck med vatten. Koka upp, skruva ner värmen och låt det sjuda i fem minuter. Häll av vattnet.

Lägg de återstående ingredienserna tillsammans med revbenen i en tjockbottnad gryta. Låt sjuda under lock 45 minuter.

Ta upp köttet, ta bort benen och gör fingerlånga och tjocka bitar.

Bryn köttet ett par minuter i wokpanna.

Häll på 3-4 dl av vätskan och koka upp till köttet får en glansig yta.

Jag brukar inte snåla med Hoisinsås coh vitlök. Om man säger så.


Asiatisk Gurksallad med sesam: 

Portioner: 2
Tid: 10 + 30 min

1 Gurka
4 salladslökar, strimlade
1 röd chili, urkärnad och srimlad
1 msk sesamfrön

Dressing:

1/2 dl risvinäger
1/2 dl rapsolja
2 msk fisksås
2 msk sesamolja
1 msk socker
1 dl hackad färsk koriander

Skiva gurkan så fint du kan. Blanda med salladslök, chili och sesamfrön.

Rör ihop ingredienserna till dressingen och häll över grönsakerna. Låt gärna stå och dra i en halvtimme.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar