tisdag 7 januari 2014

Chili

Alltså det tog nog ända fram till förra året innan jag fattade att maträtten chili inte var samma sak som chili con carne. Och vilket uppvaknande. Jag lovar: jag kommer aldrig mer äta chili con carne i hela mitt liv.

Visst, du behöver tid för att göra denna rätt, men när du väl har fått den i grytan så sköter den sig själv. Därför perfekt som bjudrätt!

Portioner: 6
Tid: 1h + 5h

2 kg högrev
3 chilifrukter
8 vitlöksklyftor
5 torkade fikon
1 pkt bacon
3 msk tomatpuré
1 dl chilipulver (eller lite mindre om du inte älskar stark mat)
1 msk spiskummin
Rapsolja
1 dl skivad, inlagd jalapenjo
1 torkad chilifrukt
1/2 dl konc oxfond
1 l ljus öl
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1/2 dl paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 msk mald koriander
salt

Putsa och skär upp köttet i grytbitar. Bryn i omgångar. Gör samma sak med baconet.


Dela, kärna ur och strimla chilin, hacka vitlök och skär upp fikonen i grova bitar. 


Fräs i en minut tomatpure, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, jalapenjo, torkad chili, fond, öl, vin, lagerblad, paprika, koriander och lagerblad. (Ja, alltihop ska i!)

Då ser det ut så här:


Koka upp och låt småputtra i minst fyra timmar, jag skulle nästan säga mer. 

Sen serverar du med gräddfil, riven ost, guacamole, salsa och tortillabröd. Plus i kanten om du sprinklar färsk koriander över!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar